Inspiratie

09 April 2024

Ontdek jouw kleurenpalet: gids voor jouw persoonlijke kleuranalyse

Ontdek jouw kleurenpalet: gids voor jouw persoonlijke kleuranalyse

Welkom in de wereld van kleuren, waar de juiste tinten niet alleen je outfit verrijken, maar ook je natuurlijke schoonheid naar voren brengen. In deze blog duiken we in de kunst van kleuranalyse, een methode om te bepalen welke kleuren het best bij jouw unieke kenmerken passen. Of je nu houdt van de zachte pasteltinten, de levendige knalkleuren, of de tijdloze neutralen, er is een kleurenspectrum dat jouw persoonlijkheid en stijl perfect complimenteert.

De vier seizoenen van kleur

Net als de natuur doorloopt ook de mode vier kleurseizoenen: Lente, Zomer, Herfst, en Winter. Elk seizoen weerspiegelt unieke kleurpaletten die harmoniëren met specifieke huidtonen, haarkleuren en oogkleuren. Ontdekken tot welk seizoen jij behoort, kan de sleutel zijn tot het kiezen van kleding, schoenen en accessoires die je doen stralen.

1. Lente - warm en licht

Lentetypes bloeien op in warme, heldere kleuren zoals koraalrood, turquoise en lichtgroen. Ze hebben vaak een lichte huid met een gouden ondertoon, blond tot (donker)bruin haar of rood haar met een gouden gloed, en heldere ogen.

Kleuren die jou laten stralen: flamingo-roze, koraaloranjeheldergroen, zeegroen, turquoise, pastelblauw, limoengroen, zonnegeel, roodoranje, ecru, crème en goud. Je zit goed zolang je tinten kiest met een warmte ondertoon.

Kleuren die het minst voor jou doen: koude kleuren, zoals donkerblauw, bruin, grijs en taupe. 

Ontdek onze collectie voor lentetypes

2. Zomer - koel en licht

Zomertypes schitteren in zachte, koele tinten zoals lavendel, hemelsblauw en zacht roze. Hun huid heeft een roze of blauwe ondertoon, met haar dat neigt naar asblond of koelbruin en ogen die vaak licht en koel van kleur zijn.

Kleuren die jou laten stralen: taupe, citroengeel, zandkleur, lichtbruin, poederroze, oudroze, koelblauw, babyblauw, grijs en zilver. Je zit goed zolang je tinten kiest met een koele ondertoon. 

Kleuren die het minst voor jou doen: diepe en warme kleuren, zoals mosgroen, goud, koper, oranje en warmgeel. 

Ontdek onze collectie voor zomertypes

3. Herfst - warm en diep

Herfsttypes stralen in aardetinten en rijke, warme kleuren zoals olijfgroen, mosterdgeel en terracotta. Ze hebben een gouden of perzikachtige huid, diep gekleurd haar in tinten van rood tot donkerbruin, en vaak groene, hazelnootbruine of diepblauwe ogen.

Kleuren die jou laten stralen: oranjerood, warmrood, terracotta, mosterdgeel, olijfgroen, smaragdgroen, bruintinten, petrol, diepblauw, druifpaars, goud en brons. Je zit goed zolang je tinten kiest met een warme ondertoon. 

Kleuren die het minst voor jou doen: felle kleuren, zoals neon, framboos, koningsblauw en rood met een koele ondertoon. 

Ontdek onze collectie voor herfsttypes

4. Winter - koel en diep

Wintertypes maken een statement met heldere, koele kleuren zoals kersenrood, smaragdgroen en ijzig blauw. Hun huid heeft een blauwe of olijfkleurige ondertoon, met haar dat varieert van medium bruin tot zwart, en opvallende ogen in diepe kleuren.

Kleuren die jou laten stralen: kersenrood, smaragdgroen, koningsblauw, kobaltblauw, magenta, fuscia, violet en zilver. Je zit goed zolang je tinten kiest met een koele ondertoon. 

Kleuren die het minst voor jou doen: warme aardetinten zoals bruin, oranje, beige en poederachtige kleuren. 

Ontdek onze collectie voor wintertypes

Jouw persoonlijke kleuranalyse

Om je kleurtype te bepalen, beginnen we bij je huid, haar en ogen. Kijk naar de ondertoon van je huid (koel of warm), de kleur en intensiteit van je haar en de kleur van je ogen. Experimenteer met verschillende kleuren stoffen naast je gezicht om te zien welke tinten je natuurlijke schoonheid versterken.

Stap 1: Identificeer de ondertoon van je huid - koel vs. warm

  • Voor een lichte huid: De aanwezigheid van geel duidt op een warme ondertoon, terwijl blauw wijst op een koele ondertoon. Een eenvoudige manier om dit te testen is door naar de kleur van de aderen op je pols te kijken. Verschijnen deze meer blauw? Dan leun je naar een koele ondertoon. Zien ze er groenig uit? Dan heb je een warme ondertoon. Een wit stuk papier naast je huid houden kan helpen om dit contrast te verduidelijken.

  • Voor een donkere huid: De adertest kan uitdagender zijn. Kijk in plaats daarvan naar de algehele gloed van je huid. Een rode gloed suggereert een koele ondertoon, terwijl een gele gloed een warme ondertoon aangeeft.

  • Extra check - zilver of goud: Nog steeds onzeker? Gebruik zilveren en gouden sieraden als laatste check. Zilveren sieraden flatteren een koele ondertoon het best, terwijl gouden sieraden warme ondertonen complementeren.

Vind je het lastig om een duidelijke ondertoon te identificeren? Mogelijk bezit je een neutrale ondertoon, een mix van beide. De volgende stap biedt aanvullende inzichten.

Stap 2: Bepaal de intensiteit van je haar en ogen - licht vs. diep

Nu richten we ons op de natuurlijke kleur en intensiteit van je haar en ogen.

Diepe types bezitten doorgaans een rijke, donkere haarkleur en ogen vol pigment, van donkerblond tot zwart haar en van diepgroen, rijkbruin tot levendig blauw.

Lichte types hebben minder pigment, met haarkleuren variërend van lichtblond tot asblond, en ogen in zachtere tinten zoals lichtblauw, zachtgroen, lichtbruin, of grijs.

Stap 3: Ontdek jouw seizoen en vind jouw kleuren

De laatste stap combineert de inzichten uit de vorige stappen om je kleurtype te onthullen - een blend van ondertoon en intensiteit.

Combineer je ontdekkingen over ondertoon (koel of warm) met de intensiteit (licht of diep) van je haarkleur en oogkleur om jouw persoonlijke kleurtype vast te stellen. Dit vertaalt zich in een van de vier seizoenen: Lente (warm en licht), Zomer (koel en licht), Herfst (warm en diep), of Winter (koel en diep).

Jouw unieke kenmerken benadrukken

Met je kleurtype als gids kun je een garderobe samenstellen die jouw unieke kenmerken benadrukt. Experimenteer met kleuren binnen je palet voor outfits die je zelfvertrouwen een boost geven.

Ralet nodigt je uit om dit seizoen te verkennen met een collectie die elk kleurtype omarmt. Van de zachte pastels van de lente tot de diepe, verzadigde tinten van de winter, onze collectie biedt voor ieder wat wils. Ontdek nu jouw perfecte kleurenmatch en laat je van je beste kant zien.

Back to top