Onderhoud

28 October 2022

5 tips om suède te onderhouden

5 tips om suède te onderhouden

Suède, het materiaal met een ongelooflijk luxe uitstraling dat nooit uit de mode raakt. Ook dit najaar zijn er weer veel verschillende soorten suède schoenen bij Ralet. Of je nu kiest voor een chique look of voor een sportieve: suède schoenen matchen met vrijwel alles! Daarnaast staan ze garant voor jarenlang draagplezier. Het is echter wel een kunst om je mooie schoenen goed te onderhouden, want dit kwetsbare materiaal vraagt wat extra zorg. Maar maak je geen zorgen, het is niet zo ingewikkeld als je denkt. In deze blog geven wij een aantal onderhoudstips zodat je nog langer plezier hebt van je mooie suède schoenen!

1. Voorkomen is beter dan genezen

De eerste tip om je schoenen in perfecte staat te houden is om niet te wachten totdat de schoenen toe zijn aan een schoonmaakbeurt. Zo is het kwaad vaak al geschied en kost het nog meer moeite om je prachtige schoenen schoon te krijgen. Als je ze na aankoop direct insprayt met een Suède Spray, hebben vocht en vuil geen kans om de zachte stof vies te maken. Het is aan te bevelen je suède schoenen om de twee weken te sprayen. Kijk goed naar de instructies op de spuitbus voor optimaal gebruik en bescherming. Door je schoenen regelmatig te sprayen kun je vlekken en verkleuringen voorkomen. 

2. Toch vies?

Helaas kunnen je schoenen na het sprayen toch nog steeds wel vies worden. Want helemaal voorkomen dat je schoenen vies worden, is erg moeilijk. 

Is er toch vuil op je schoenen gekomen? Dan is het belangrijk om je schoenen eerst te laten drogen. Daarna kun je het opgedroogde vuil snel verwijderen met een speciale suèdeborstel. Borstel de vlek voorzichtig in een richting. Het borstelen zorgt ervoor dat het vuil loskomt van de haren en dat ze weer rechtop gaan staan. Let er wel op dat je je vlekken moet behandelen van binnen naar buiten. Zo krijg je ook de lelijke rand van de vlek weg. Daarnaast kun je de gedroogde vlekken eerst met een borstel behandelen en dan met de binnenkant van een oude broodkorst over de vlek wrijven. Het klinkt misschien gek, maar het brood zal het eventuele vet absorberen.

3. Let it (not) snow!

Suède en sneeuw gaan helaas niet zo goed samen, omdat er een mogelijkheid bestaat dat de sneeuw randen maakt in je schoen, door het vocht dat achterblijft nadat je in de sneeuw hebt gelopen. Maar niet getreurd, met deze tip kan jij je schoen zelfs als het sneeuwt blijven dragen!

De gouden tip is het gebruik van een ui, ja echt! Lelijke sneeuwranden op suède schoenen krijg je het beste weg door ze te behandelen met het sap van een rauwe ui. Snijd de ui doormidden en wrijf de vieze randen er kort mee in. Zo verdwijnen de sneeuwranden als sneeuw voor de zon.

4. Stomen, stomen en nog eens stomen

Stomen werkt perfect om je schoenen nieuw leven in te blazen! 

Kook een pan water en houd je schoenen in de stoom van het gekookte water. Dit geeft de kleur van je suède schoenen een instant oppepper! Hierna is het belangrijk om je schoenen op kamertemperatuur te laten drogen. En hierna borstel je voorzichtig alle vlekken uit je schoenen met je speciale suède borstel. 

5. Pak je etui er maar bij!

Zie je na het toepassen van alle bovenstaande tips nog steeds een vlek of vuil? Gebruik dan een gum speciaal voor suède en wrijf hiermee zachtjes over de vlek. Spray je suède schoenen na deze behandeling extra in met een beschermende spray. Zorg ervoor dat de gum die je gebruikt schoon is, want als er al veel potloodstrepen op zitten is het niet verstandig om hem nog een keer te gebruiken op je mooie schoenen. 

Dit zijn onze favoriete suède schoenen voor dit herfst- en winterseizoen:

Alpe Booties
Gioia Booties
Di Lauro Booties
Tango Booties
Alpe Mocassins
Ara Mocassins
Nathan-Baume Mocassins
Gioia Laarzen
Voltan Laarzen
Napoleoni Pumps
Pons Quintana Pumps
Back to top