Inspiratie

10 March 2023

Schoenen inlopen: 7 tips en tricks

Schoenen inlopen: 7 tips en tricks

Iedereen heeft wel eens een paar schoenen gezien waar ze meteen verliefd op werden. Maar na het dragen blijken ze vaak niet zo comfortabel te zijn als gehoopt. Sommige schoenen hebben onvoorwaardelijke liefde, tijd en doorzettingsvermogen nodig voordat ze heerlijk zitten. Maar als je eenmaal doorzet en ze zijn ingelopen, wil je nooit meer zonder deze geweldige schoenen. Met deze 7 handige tips wordt het inlopen van je nieuwe schoenen een stuk aangenamer.

1. Begin langzaam en bouw het op

Een van de beste manieren om nieuwe schoenen in te lopen is door het proces langzaam op te bouwen. Draag de schoenen gedurende korte periodes van 30 minuten tot een uur per dag, afhankelijk van hoe oncomfortabel ze aanvoelen. Verhoog geleidelijk aan de tijd dat je de schoenen draagt, tot ze volledig zijn ingelopen.

2. Draag dikke sokken

Dikke sokken zorgen voor extra demping en bescherming tegen wrijving en blaren. Bovendien helpen ze de voeten om meer ruimte in de schoen in te nemen, waardoor de schoenen zich sneller naar de vorm van de voet vormen. Het dragen van dikke sokken in combinatie met het langzaam opbouwen van de draagtijd van de schoenen kan de inlooptijd verkorten en ervoor zorgen dat je sneller van je nieuwe schoenen kunt genieten.

3. Gebruik schoenspanners

Schoenspanners houden de schoenen in vorm en rekken het materiaal uit, waardoor het gemakkelijker wordt om de schoenen in te lopen. Gebruik echter geen schoenspanners als de schoenen van leer zijn, omdat leer kan barsten als het te ver wordt uitgerekt.

4. Verwarm je schoenen

Schoenen verwarmen? Jazeker! Warmte helpt om je schoenen soepeler te maken. Je trekt een paar dikke sokken aan en gaat vervolgens je schoenen föhnen op de plekken waar ze knellen. Door de warmte zet het materiaal van de schoen uit op de plekken waar het oncomfortabel aanvoelt. Het is wel belangrijk om de föhn niet te lang op dezelfde plek te houden om beschadiging van het materiaal te voorkomen. Nadat je de schoenen hebt geföhnd, is het aan te raden om ze nog een tijdje aan te houden totdat het materiaal is afgekoeld en zich heeft gevormd naar je voet. 

steve madden sneakers

5. Natte kranten

Het klinkt misschien vreemd, maar het werkt! Door de kranten nat te maken en in de schoenen te stoppen, vormen de schoenen zich naar de vorm van de kranten terwijl ze opdrogen.

Om te beginnen, maak de kranten vochtig, maar niet te nat. Vervolgens stop je de kranten in je schoenen. Zorg ervoor dat je de kranten goed in de neus van de schoen en de hiel plaatst. Laat de schoenen vervolgens een nacht staan om te drogen.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze methode het beste werkt bij lederen schoenen en minder effectief is bij schoenen van synthetische materialen. Daarnaast kan het gebruik van teveel water leiden tot beschadiging van het materiaal of verkleuring van de schoen. Let daar dus goed op!

Wanneer de schoenen volledig droog zijn, zullen ze zich hebben gevormd naar de vorm van de kranten en dus ook naar de vorm van je voet.

6. De diepvries?

Het inlopen van schoenen met behulp van de diepvries is een methode die sommige mensen gebruiken. De gedachte hierachter is dat door het nat maken van de binnenkant van de schoenen en ze vervolgens in te vriezen, het materiaal uitzet en zich vormt naar de vorm van de voet. Maar eze methode kan schade toebrengen aan het materiaal van de schoen en het wordt dan ook niet aangeraden door schoenexperts. Er zijn veiligere en effectievere manieren om je nieuwe schoenen in te lopen, zoals met de tips hierboven!

7. Hulp inschakelen

Als de hierboven genoemde tips niet werken voor jou, kun je altijd een bezoek brengen aan een professionele schoenmaker. Een schoenmaker heeft namelijk de expertise en de juiste middelen om je schoenen op te rekken en eventuele knelpunten te verhelpen. Het is verstandig om in de tussentijd voorbereid te zijn en altijd blarenpleisters of inlegzooltjes bij je te hebben, voor het geval dat je toch last krijgt van blaren of pijnlijke plekken tijdens het inlopen van je schoenen. 

Back to top