Zó maar, op een dag kwam kanker langs

Toen ik, drie jaar terug,  zes maanden zwanger was, kreeg ik de onwaarschijnlijke diagnose te horen dat er borstkanker was vastgesteld.  En wat doe je dan?

Ik werd onmiddellijk doorverwezen naar het UZ Leuven, meer bepaald naar professor Frédéric Amant.  De dag na de diagnose zat ik bij hem in het Universitair Ziekenhuis in Leuven.  In een roes, of in shock, ik kan mij er nog weinig van herinneren.   Wat ik wel nog weet, was dat ik lang haar had en een mooie dikke buik met daarin een baby die perfect was.   Na verschillende testen kreeg ik de boodschap dat ik in geen enkel geval moest panikeren voor de baby, borstkanker is behandelbaar tijdens de zwangerschap.  Mijn mooie lange haren echter, daar kon ik beter afscheid van nemen, want geen chemotherapie was geen optie.

En met deze boodschap ging ik de strijd aan.  Falen was hoegenaamd geen optie!

De eerste weken na een diagnose van kanker zijn slopend. 

Zoveel vragen, zo weinig antwoorden.  Wat is mijn overlevingskans, zal ik erg ziek worden, zou ik één van de weinigen zijn waar het haar niet van uitvalt tijdens de chemo, hoe zullen de mensen reageren, ik wil geen medelijden, ik wil gewoon leven en gelukkig zijn. 

En wat met de prachtige zaak die ik samen met mijn broer leid, wat met de aankoop, wat met de winkels?  Zal ik nog in staat zijn mijn broer te helpen?  Of zal ik het komende jaar in bed liggen?  We hadden net de dames- en herenwinkel in Knokke vernieuwd, we stonden aan de basis van de derde generatie en we gingen het goed doen!  En nu, nu kwam kanker langs.  Onverwacht, zo jong, zo ambitieus, zo zorgeloos, waarom ik?.

Zó maar, op een dag kwam kanker langs. 

In november 2014 werd mijn prachtige dochter drie jaar en o wat ben ik trots op haar.  We hebben net in Leuven de tests gedaan met haar in het kader van Onderzoek naar Kanker tijdens de Zwangerschap en de opvolging van kinderen waarvan de moeder chemotherapie kreeg tijdens de zwangerschap.  Ze is voor alles geslaagd  en functioneert volkomen zoals een kind waarvan de moeder geen chemotherapie kreeg. 

Het prachtige bewijs dat Professor F. Amant zijn gelijk heeft: ‘anker is behandelbaar tijdens de zwangerschap.

Tot op de dag van vandaag besef ik maar al te goed dat professor F. Amant en zijn fantastisch team niet alleen het leven van mijn kind, maar ook mijn leven gered hebben.  Indien hij hier geen pionierswerk had verricht, weet ik niet zeker of mijn dochter en ik nog zouden leven.

Daarom wil ik met onze winkels en onze klanten geld in zamelen voor verder onderzoek.  Want kanker is steeds meer de ziekte van de 21ste eeuw waar iedereen, van dichtbij of veraf mee geconfronteerd wordt.

10 jaar onderzoek

Zwangere vrouwen met kanker kunnen even goed behandeld worden als niet-zwangere vrouwen met kanker.  Dat blijkt uit de eerste resultaten van het baanbrekend onderzoeksproject dat 10 jaar geleden aan de KU Leuven is opgezet.  Het toedienen van chemotherapie tijdens de zwangerschap heeft geen schadelijke gevolgen voor het kind, dankzij de bescherming van de moederkoek.

In Vlaanderen stellen artsen jaarlijks bij een 60-tal vrouwen kanker vast tijdens hun zwangerschap.  In Europa gaat het om 2500 tot 5000 vrouwen per jaar. 

Het onderzoeksteam volgt vandaag 104 kinderen in België.  Zij ondergaan regelmatig klinische en psychologische tests, om na te gaan of zij zich op dezelfde manier ontwikkelen als andere kinderen.  De resultaten zijn duidelijk: hun fysieke en mentale conditie blijkt even goed te zijn.

Men wil het onderzoek meer verfijnen en mama’s en kinderen op langere termijn volgen, zodat de resultaten nog beter gefundeerd zijn.  Ook internationale samenwerking is een prioriteit.  Men wil het onderzoek wereldwijd bekendmaken, zodat mama’s en kinderen de beste kansen krijgen.

Symposium 5 en 6 februari 2015

Op 5 en 6 februari vond er een Symposium plaats in Leuven. Het werd een feestelijk congres waar ik zelfs even een praatje kon maken met koningin Mathilde.  De koningin is ook erg begaan met het onderwerp en ze wil door haar aanwezigheid extra ondersteuning bieden. 

Voor meer informatie: www. cancerinpregnancy.org)Deze website maakt gebruik van cookies! Meer details over onze cookies kan je terugvinden in ons cookiebeleid